
۲۶ تیر ۱۴۰۱
واکنشها به نامه رئیس ساترا – ۲؛ دلنگرانیهای تولیدکنندگان محتوا برای پلتفرمها
تولیدکنندگان محتوا برای پلتفرمها، کارگردانان و تهیهکنندگانی که با این مجموعهها همکاری داشتهاند و یا برخی از اهالی سینما کسانیاند که بعد از انتشار نامهی رئیس ساترا دلنگرانیهای خود را منتشر کردهاند. در ادامه نگاهی به این ابراز نگرانیها صورت میگیرد:
توحیدی: آب رفته به جوی صداوسیما بازنمیگردد
فرهاد توحیدی، فیلمنامهنویس باسابقه و فعال صنفی سینما با انتشار متنی کوتاه در اینستاگرام یادآور شده که این تصمیمات و اقدامات آب رفته را به جوی صداوسیما بازنمیگرداند.
اطیابی: این نامه تفرقه برانگیز است
کارگردان «دینامیت» و سریال شبکه نمایش خانگی «جادوگر» به نامه اخیر ساترا واکنش نشان داد و گفت: من همچنان به صحت این نامه شک دارم.
مسعود اطیابی کارگردان سینما و تلویزیون به ایسنا گفت: این نامه ساترا، نامه تفرقه برانگیزی است که من فکر میکنم واقعیت ندارد و ابزاریست برای خراب کردن صدا و سیما. زیرا نگارش چنین نامهای با این بندها، فقط از دشمن برمیآید. امکان ندارد این نامه را یک مدیر دلسوز نوشته باشد.
وی ادامه داد: چنین برخوردی بخصوص با بخش خصوصی تعجب آور است. سالهای سال تلویزیون، تبلیغ واگذاری امور به بخش خصوصی را میکرد. در سالهای اخیر، خصوصیسازی یکی از اولویتهای مهم کشور بوده است و مقام معظم رهبری هم به حمایت از تولیدات بخشهای خصوصی تاکید کردهاند. الان چطور خصوصی سازی بد شده و دشمن رسانه ملی شده است؟
وی افزود: متاسفانه دوستان نهادهای نظارتی فکر میکنند گروههای هنری با نظارت مخالفاند درحالیکه ما نه تنها با نظارت مخالف نیستیم که بر این اتفاق مصر هم هستیم و برایمان فرقی نمیکند که از کجا مجوز بگیریم و کدام سازمان ناظر بر تولیدات ماست. اما آنچه که برای ما تولیدکنندگان حوزه فرهنگ و هنر ناراحت کننده است حضور افراد غیر متخصص و غیر ایمن در امور نظارتی است. متاسفانه اکثر مدیرانی که دوستانه سر کار آمدهاند به همان روال دوستانه، ناظرینی را سرکار میآورند که نه تخصص و آگاهی دارند و نه انگار در بین مردم زندکی کردهاند.
اطیابی خاطر نشان کرد: یک رفتارهای مشکوکی در شیوههای نظارت به خصوص در ارکان سازمان صدا و سیما وجود دارد که قصد و هدفش تخریب این سازمان در نگاه مردم است. اینها در امور نظارتی نفوذ کردهاند و با شیوههای نظارتیشان به سمتی میروند که مردم نسبت به این سازمان بی اعتماد شده و به سمت تنفر بروند.
این کارگردان همچنین گفت: اگر لیستی از ممیزیهای این آقایان به شما ارائه کنم یک کتابچه فکاهی طنز به دست شما میآید که سرتاسرش خندههای گریه آور است. من فیلمساز بعد از ممیزیها خودم یکبار ممیزی میکنم و میبینم گاهی دوستان ناظر، چیزهایی را ندیدهاند که اتفاقا مناسب پخش نبوده است. نمیدانم چرا موارد مهم را نمیبینند و به موارد بی اهمیت، حساست نشان میدهند. برای مثال واژه «مذاکره» از تمام فیلمها در میآید و این از تعمد است.
این کارگردان با اشاره به نقش پررنگ نمایش خانگی در تولیدات نمایشی با کیفیت، افزود: در عرصه فرهنگ وقتی تولیدات نمایش خانگی با برنامههای تلویزیونی مقایسه میشود به مراتب قویتر و بهتر از تلویزیون است. تلویزیون در فعالیتهای چند سال اخیرش با کدام تولیدش مردم را شاد کرده و به زندگی در همین مملکت امیدوار کرده است؟
اطیابی در پایان گفت: باز هم بر این عقیدهام که این نامه باید خارج از کشور و برای ایجاد آشوب و نفاق و برای از هم پاشیدگی سیستم رسانهای ما تدوین شده باشد. من همچنان به صحت این نامه شک دارم.
واکنش یک تهیهکننده سینما
محمدحسین قاسمی تهیهکننده سینما هم در فضای اینستاگرام این پرسش را خطاب به ساترا مطرح کرده است: «نمیدانم ماموریت شما چیست؟»
نگرانی تهیهکننده «یاغی» از محدود شده پلتفرمها
سید مازیار هاشمی تهیهکننده سریال «یاغی» هم از کسانی است که به این نامه واکنش نشان داده است. او متنی را به این شرح منتشر کرده است:
«یا حفیظ و یا امین
چون وا نمی کنی گرهی، خود گره مشو
ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست
بزرگان، دلسوزان و اهالی محترم فرهنگ و رسانه، در این روزگار که جامعه دچار مشکلات اقتصادی است و مبارزه با بیکاری باید مهمترین تصمیم این دوران باشد و در سالی که به فرموده مقام معظم رهبری سال تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرینی نام گرفته است، متاسفانه شاهد تصمیماتی هستیم که میتواند خواسته یا ناخواسته به این مهم، آسیب برساند.
بیش از دههزار نفر از صنوف مختلف سینمایی به صورت مستقیم درگیر تولید آثار و محصولات پلتفرمها هستند. این گونه تصمیمات منجر به بیکاری و بحران معیشتی حدود پنج هزار خانواده خواهد شد و مهمتر از آن ارتباط مخاطبان گستردهای را با محصولات داخلی قطع میکند و دوباره آنها را به سمت محتواهای خارجی سوق خواهد داد.
وقتی همه دست به دست هم دادهاند تا با غلبه بر بی شمار موانع سر راه اشتغال آفرینی، موسسات دانش بنیانی چون پلتفرمها پا بگیرند و فضا برای کارآفرینی فراهم شود، ارائه این گونه پیشنهادات و تصمیمات شتاب زده، آب به آسیاب آنهایی خواهد ریخت که از این بیکاریها و مشکلات اقتصادی و رنج معیشتی مردم منفعتی دارند. همانهایی که چندین دهه است با تحریمهای ظالمانه علیه کشور عزیزمان مردم را گرفتار کردهاند.
پلتفرمها و سازندگان این عرصه، پس از آزمون و خطا و فراز و نشیب بسیار در حال حاضر میدانند کیفیت ساختار و محتوا باید در اولویت باشد تا بتوانند تماشاگر گسترده خود را حفظ کنند و سلیقه آنها را ارتقا دهند.
اینجانب بر این باورم که این اختلاف نظرها با هم اندیشیِ بزرگان عرصه سینما، تلویزیون و شبکه نمایش خانگی قابل حل و فصل است.
محدود کردن تولیدات مفید و اثربخش در فضای رسانه جز آسیب رساندن و خُسران به سرمایههای جوان کشور نتیجهای نخواهد داشت؛ چرا که با آسیب به حوزه تولید داخلی، مانع تراشی برای اشتغال آفرینی و تضعیف مجموعههای دانش بنیان که با تلاش و همت شبانه روزی بخش خصوصی و دولتی در پیشرفت این صنعت نو پا تلاش کردهاند، هیچ نتیجهای جز ایجاد نا امیدی ندارد.
لطفا نگذارید این معبر و مسیر شکل گرفته مسدود شود. چرا که قطعا میتواند در ادامه با رفع کاستیها، خروشان و امید بخش باشد. بدانیم که با تصمیمات قهری و جبری بیم آن میرود که فضا برای جولان دادن شبکههای ماهوارهای که محصولاتشان بر پایهی تضعیف امید و اعتقادات در جامعه، سست کردن بنیان خانواده، تحقیر غرور ملی و هویت اقوام است، فراهم خواهد شد.
یا علی
سید مازیار هاشمی»